vrijdag 13 februari 2015

Gras beluchten

Gras al vanaf €per m2. Is het gras groener bij de buren? Nooit meer maaien met Kunstgras. Zelfs als een stuk gazon als vaste route wordt gebruikt in uw tuin kan dat gedeelte grond dichtslaan.


Belucht steeds als de grasmat niet zo mooi meer is.

Doe dat vooral op plekken waar kinderen spelen, plekken die vol mos zitten en waar het gras bij droog weer bruin wordt. Als u een nieuw ingezaaid gazon heeft, dan kunt u het de eerste jaren beluchten om een goede wortelgroei en een duurzame kruimelstructuur van de grond te bevorderen. Als het gras vervilt en er zich een laag mos vormt, krijgt het gazon minder lucht.


Door de vervilte bovenlaag open te halen, kun je het gazon beluchten , zodat het meer zuurstof krijgt en beter groeit. Je kunt het gras het best eens per maand beluchten te beginnen na de derde maaibeurt. Dat doe je door gaatjes in de bodem te. Grond beluchten is belangrijk voor een gezond gazon.


Het gazon beluchten is zelfs één van de basistaken van gazononderhoud. Het dient meerdere malen per jaar te gebeuren en is van essentieel belang voor een gezonde groei van het gras.

De beste resultaten worden behaald in de lente als de grond droog genoeg is. Het gras groeit dan uitermate snel. Wanneer kan ik mijn gazon het beste laten beluchten ? Het kan eigenlijk altij maar let wel op dat als de grasmat erg nat is, je het gras kapot kan lopen. Beluchten kun je het beste keer per maand doen.


Het regelmatig beluchten van het gazon is belangrijk voor een groene en gezonde grasmat! Wist je dat door regelmatig je gazon te beluchten het gras ook beter groeit? Voordat we dat doen, gaan we echter eerst iets dieper in op gras. Dit is tenslotte waar je gazon uit bestaat. Je weet vast wel dat er verschillende soorten gras zijn.


Alle wortels hebben luchttoevoer nodig, omdat die helpt bij het opnemen van water en voedingsstoffen. Waar de lucht niet vrij de grond kan binnendringen, doordat de grond te hard is, functioneren de wortels slecht en gaat het gras snel achteruit. Pak de zwakke plekken in je gazon aan en je zult merken dat deze zich snel herstellen. Verticaal maaien heeft als doel om tijdens het groeiseizoen het gras niet alleen lucht te geven, maar ook – door het verticaal doorsnijden van de wortels – te zorgen voor het uitstoelen van het gras en zo een sterkere zode creëren.


Als het gazon meer zuurstof krijgt zal het namelijk beter groeien. Afhankelijk van de situatie kan verticaal maaien eens per twee weken wenselijk zijn. In het voorjaar is het belangrijk dat uw gazon geverticuteerd wordt, dit betekent dat het mos en dood gras uit uw gazon verwijderd wordt, zodat het gezonde gras weer de kans krijgt om zich goed te ontwikkelen.


Zorg in het najaar ook dat u gevallen bladeren van het gazon harkt, zodat het voldoende lucht krijgt.

Maar naast dat het verticuteren erg belangrijk is voor een mooi gazon, is het ook belangrijk dat de ondergrond wordt. Waarom je gazon beluchten ? Vaak zijn er slechts enkele delen van het gazon waarvan de grond belucht dient te worden. Bijvoorbeeld als er mos in het gras staat, het gras bruin is en bij situaties waarin er een bepaalde druk op het gras is uitgevoerd. Bij een zeer compacte bodem is het nodig om tweemaal te beluchten : eenmaal volgens uw normale maaipatroon, en nogmaals vanuit een hoek.


Volg de weg die u normaal gebruikt om het gras te maaien. Ook nieuw gras beluchten ! Door bij een nieuw ingezaaid gras je gazon te beluchten , krijgen de wortels meer kracht en zal de wortelgroei dieper gaan wat een veel sterker gazon zal geven. Je gazon beluchten = gazon verticuteren? Er zijn verschillende werktuigen voor handen om je gras te beluchten. Door het gazon te beluchten breekt de bodem open en kan niet alleen het regenwater vlotter weg, maar geraken voedingstoffen en zuurstof beter tot bij de wortels van het gras.


De eenvoudigste oplossing hiervoor is het maken van vele en fijne gaatjes door de bovenste laag, doorheen de viltlaag, zodat de grond luchtiger wordt. Hierdoor bekom je een mooie, stevige groene grasmat en krijgt mosgroei ook geen kans. Welke je kiest hangt veel af van de grootte van je gazon en de staat dat het zich bevindt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts