donderdag 16 juli 2015

Schermhortensia snoeien

Wanneer en hoe kun je een hortensia snoeien ? De hortensia is een prachtige bloeier die perfect is als borderplant, oeverplant of haag. Deze plant met de mooie kleurige bloemen is erg makkelijk in onderhou maar wel moet je de hortensia snoeien. Tip: In onze shop vind je een uitgebreide selectie snoeischaren. Hortensia snoeien : uitleg per soort.


Schermhortensia snoeien

Vooraleer u begint te snoeien aan uw hortensia’s in de tuin is het vrij belangrijk om te weten over welke cultivar u beschikt zodat u weet tot welke groep hij behoort. De verschillende groepen worden vaak ook anders gesnoeid. Blauling’ is een schermbloemige hortensia met grote randbloemen, die elkaar overlappen en enigermate getand zijn. De struik zal na jaar ongeveer meter.


Hoe en wanneer moet je een hortensia snoeien ? Krijg je door het snoeien minder bloemen? Het snoeien van een hortensia is niet ingewikkeld zolang je maar weet wat je doet. Naast de gewone takken te snoeien kan ook worden gekozen voor het snoeien van de wortels. Maar voordat we we gaan, eerst iets meer over wanneer je het beste een hortensia kunt snoeien. In een vorig artikel hadden we het over snoeien van lavendel.


Hoe moet je een hortensia snoeien ? Is het eigenlijk nodig dat je hem ieder jaar snoeit? En hoe houd je hem binnen de perken? Schermhortensia zijn er met blauwe, roze, witte of rode bloemen. Klimhortensia’s alleen snoeien om groei te beperken. Alleen als hij te hoog of te breed wordt, knip je hem wat terug.


Ook de uitgebloeide bloeiwijzen kun je afknippen, bij voorkeur na de winter. Je kunt kiezen uit drie of eigenlijk zelfs vier (Jurgen kan niet tellen) manieren. Boerenhortensia’s en schermhortensia ’s kunnen de eerste jaren het beste helemaal met rust gelaten worden.


Zo kunnen ze zich goed ontwikkelen en ontstaan er mooie, gelijkmatige struiken. Het is voldoende om in het voorjaar alleen de oude bloemresten te verwijderen. Wel of niet snoeien hortensia’s. De bol- of boerenhortensia (Hydrangea macrophylla) is het bekendst. Vroeger vond u ze veel langs de muren van boerderijen, omdat de boerenhortensia veel water uit de grond opneemt.


Ze zijn er in vele bloemkleuren zowel met bolbloemen als met schermbloemen. Wij adviseren de bolhortensia’s niet te snoeien. U kunt er ook gerust voor kiezen om de snoei een jaar over te slaan. Hydrangea serrata ‘Blue Bird’ bloeit elk jaar op overjarige takken.


Schermhortensia snoeien

Ook zonder snoei bloeit deze schermhortensia prima. Verzorging in de vorm van bemesten en water geven is sowieso erg belangrijk voor de hortensia om te groeien en bloeien. Lees alles over verschillende soorten hortensia, planten, verplaatsen, snoeien , verzorging en uiteraard over het bepalen van de kleur. De schermhortensia bloeit op meerjarig hout.


Vroeg in het voorjaar is de perfecte tijd om de hortensia te snoeien. Dan knipt u ook pas de uitgebloeide bloemen weg tot net boven de nieuwe knoppen. De oude bloemen hebben al die tijd gediend als bescherming voor de nieuwe knoppen. Zorg altijd dat er twee bloemogen van onder af opblijven.


Schermhortensia snoeien

Daar krijgt U nieuwe bloemen op. Zorg ervoor dat u in het hart van de plant ook het oude hout verwijderd. Koop nu en betaal pas over dagen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts