vrijdag 24 juli 2015

Meidoorn snoeien

Heeft u vragen of opmerkingen? Jacob Hooy Meidoorn kg voor 21. Wij delen een aantal tips om de Meidoorn te snoeien. De Meidoorn is een bekende plant die veelal wordt ingezet als haag.


Daarnaast groeien wilde Meidoorns vooral aan bosranden. Hij heeft erg veel volksnamen, maar de originele naam van de Meidoorn (Crataegus Monogyna) stamt uit het Latijns. Meidoorn wordt in onze streken van oudsher gebruikt als afsluiting. Hij is nauw verbonden met ons landschap.


Als de meidoorn oud wordt, krijgt hij een decoratief karakter. Wanneer een meidoorn tot op de grond wordt afgezet (wat bij verwaarloosde exemplaren wel eens nodig kan zijn), loopt hij zonder problemen weer uit. De eenstijlige meidoorn , Crataegus monogyba, heeft slechts één vrouwelijk geslachtsorgaan (mono – gyna). Voor botanici wellicht een interessant, gegeven, maar voor de gemiddelde tuinliefhebber minder interessant.


Meidoorn snoeien

Het is de meest toegepaste soort voor hagen. Hoe kan ik de Crataegus snoeien ? Bij de meidoorn is het onderhoud gering. Meidoorn snoeien in zomer Is de meidoorn vrijstaand en is het de bedoeling een mooie stam te krijgen? Vergeet dan niet om de boom in de zomer op te kronen. Dat wil zeggen de lage zijtakken weg te halen.


Meidoorn is het symbool voor lente, bloei, vruchtbaarhei maagdelijkheid en seksualiteit. Samen met de verwante doornige sleedoorn is hij ook zinnebeeld voor tweedracht. Wanneer de meidoorn bloeide, werd bij de Kelten gehuwd. Door takken van de meidoorn aan hun huis te bevestigen, weerden de Germanen spoken en kwade geesten. Normaal gesproken kun je de meidoorn het beste twee maal per jaar snoeien of scheren.


Meidoorn snoeien

Dit de eerste keer van het jaar in juni en vervolgens nogmaals in september voor een compact resultaat. De meidoorn is een snelle groeier en stelt niet veel eisen aan de vochtigheid van de bodem. De meidoorn maakt dan ook deel uit van verschillende haagpakketten voor gemengde hagen, zoals de gemengde inheemse boerenhaag, de gemengde haag voor vogels en de gemengde hoge inbraakwerende haag. Rode Meidoorn is goed winterhard en kan als struik, haag of boom worden toegepast en d. Meidoornhaag standplaats en snoeien De meidoornhaag groeit breed uit en is daarom vooral geschikt voor landschappelijke hagen in het buitengebied. Als je er een bepaalde vorm mee wilt bereiken, dan dient er gesnoeid te worden.


Tips en informatie over snoeien is te vinden op onze site. Als haag in juni en voor een strakke haag ook nog eens in september maar dan wel met kans op minder bloemen in het voorjaar. Let bij het snoeien op het model van de Acer. Kan ik in november de esdoorn nog teru g snoeien tot meter boven de grond? In november zou het nog kunnen.


Juli en augustus is de beste periode om een esdoorn (Acer) te snoeien. Crataegus monogyna - Meidoorn. Snoei niet meer dan in een. De crataegus monogyna of ook wel eenstijlige meidoorn genoemd is een sterke en makkelijke haagplant die vroeger al gebruikt werd als haagplant en afscheiding om het vee tegen te houden, door de stekels werd een ondoordringbare haag voor het vee en tevens een mooie schuilplek voor vogels.


Indien u de haag strak wilt houden kunt u hem snoeien in de maanden april en september. De aangeboden Meidoornhaag hebben allemaal goed vertakte planten. U kunt de bolmeidoorn snoeien , maar de kans bestaat dat de boom waterloten gaat ontwikkelen (lange stijl omhoog groeiende takken) en daardoor zijn vorm verliest.


Meidoorn snoeien

Een lichte snoei is daarom aan te raden. Hoe harder u de meidoorn snoeit, hoe harder de boom zal uitlopen. Wij adviseren om hem NIET helemaal te knotten dit ter info voor u. Vroeger werd de eenstijlige meidoorn vooral gebruikt als veekering en afscheidingsmateriaal omdat het vee geen doornige struiken eet.


De grond mag matig droog tot vochthoudend zijn. De struik stelt echter geen hele hoge eisen aan de grond waardoor hij eigenlijk overal toepasbaar is. Bij voorkeur plant u hem in de zon of half-schaduw. De crataegus is een mooie decoratieve strakke haag die op elke hoogte gesnoeid kan worden. Van half oktober tot half april is de Crataegus monogyna leverbaar met kale wortel, dit scheelt aanzienlijk in prijs.


Het hele jaar is de meidoorn haag verkrijgbaar in pot.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts