De enige keer dat ik het probeerde had ik het jaar erop augurken die zo verschrikkelijk bitter waren dat ik ze gelijk uitspuugde. Bekijk ook het handige stappenplan! Augurk zaaien , planten of oogsten. Wanneer moet dat nu eigenlijk, en hoe?
Ze frissen je wintersalades op en geven pit. Dan zijn ze het makkelijkste in te maken en daarbij zijn er bij bevruchte augurken nog geen zaden gevorm wat de smaak te goede komt. Na het oogsten kunnen de augurken worden ingemaakt.
Ingemaakt zijn de augurken zijn zeker een half jaar houdbaar, mits de pot ongeopend blijft. Vaak bestaat er verwarring tussen komkommers en augurken. De smaak en het uitzicht van een verse augurk is dan ook vergelijkbaar met die van een komkommer. Het zijn als het ware mini-komkommertjes maar worden in tegenstelling tot de echte komkommer zelden rauw gebruikt in de keuken.
Er wordt wel eens gesuggereerd dat augurken slecht kiemen en om dit tegen te gaan zou je de zaden uur in lauwwarm water te weken. Als de plantjes bladeren hebben kunnen ze getopt worden waardoor ze zich beter vertakken. De mannelijke bloemen mogen niet worden weggehaald. Pluk de augurken zodra ze de gewenste grootte hebben. Deze augurk zaden kunnen prima liggend geteeld worden, maar let wel op: de planten zijn vorstgevoelig.
Zorg voor een ruime bemesting en je kunt je augurken tussen half juli en half september oogsten. Wil je meer lezen over het kweken van dit soort gewassen? Veredelaars en kwekers hebben er middels selectie voor gezorgd dat de komkommer steeds groter is geworden, terwijl de augurk nog steeds vrij klein is. Vind de beste selectie augurk zaaien fabrikanten en ontdek goedkope producten van hoge kwaliteit augurk zaaien voor de dutch luidspreker markt bij alibaba. Rauw zijn ze heel goed eetbaar, bijvoorbeeld als tussendoortje.
Een bekend gerechtje met augurk is de rolmops, een gefileerde haring gevuld met augurk wordt opgerold en in azijn gelegd. Bij het eten maken de kleine stekeltjes van de augurken echter nog wel verschil. Die kun je er voordat je ze eet, even afborstelen. Mini-komkommers zijn duidelijk glad.
Meestal zijn snackkomkommerplanten geënt. Maar de augurk heb ik dit jaar. Het recept is dus een recept per pot met augurken.
Boen de augurkjes goed schoon en snijd het steeltje tot aan het augurkje eraf. Deze teelthandleiding beperkt zich tot de teelt van augurken in de volle-grond. Alleen bij de statistische overzichten wordt de produktie onder glas vermeld ter vergelijking met die in de vollegrond. De zaden van deze Hokus augurken zijn biologisch geteel schoon gemaakt en verpakt.
De augurk Hokus is eventueel ook op te kweken aan draad. Bij het biologisch telen van je eigen groente, fruit en kruiden, begint het met het zaaien van biologische zaden. De ranken van de planten beurtelings naar links en naar rechts leiden. Dit kleinere neefje van de komkommer kan niet rauw worden gegeten, maar moet worden ingemaakt in zuur of zoetzuur. Zelf gekweekte en ingemaakte augurken smaken veel lekkerder dan de gekochte variant.
Het voordeel van zelf inmaken is ook dat u zelf kan bepalen welke kruiden u toevoegt. Ter plaatse zaaien vanaf half mei. Aangeraden wordt zaad uur in lauw water voor te weken. Wij hebben geen ervaring met slecht kiemende augurken. Als je de smaak lekker vindt doe dan alle kruiden die je hebt uitgekozen, gewassen en klein gesneden erbij.
En ook de augurkjes (als je heel grote augurken hebt kun je ze bijvoorbeeld ook in dikke plakken of in repen snijden). Breng aan de kook en laat minuten doorkoken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.