woensdag 17 mei 2017

Bomen voor bijen

Bekijk ons assortiment online. Bijen zijn heel belangrijk in onze voedselketen en daarom is er tegenwoordig veel aandacht voor de ijverige volken. Het aanplanten van bomen die voedsel voor bijen leveren, de zogenaamde drachtbomen, is daarmee ook populair én noodzakelijk geworden. Velen schatten zijn waarde alleen als dood product. Kennen zijn waarde als balk, plank of paal.


Anderen alleen als brandhout.

Als levend organisme wordt de boom vaak gezien als obstakel of iets waar men in een of andere vorm overlast van ervaart. Veel wilde bijen verdwijnen, wat een groot probleem is voor de bestuiving van planten en gewassen. Om de bijen te helpen kunnen we in onze tuinen planten en bloemen zetten waaruit de bijen hun voedsel kunnen halen. Redelijk bekend zijn de bloemenzaden die we kunnen kopen in tuincentra. In de veelvormige plantenwereld neemt de boom een heel eigen plaats in.


Niet alleen vaste planten en heesters trekken de aandacht van de bijen , ook bomen kunnen echte lokkers zijn. Hieronder vind je een aantal boomsoorten die bij en hommels onweerstaanbaar vinden. En het zijn nog prachtige soorten ook, dus er is dubbel plezier voor jou én de bijen.

Hoe exotischer de boom, hoe gelukkiger de bijen ? Zopas nog een telefoontje gekregen : ‘zeg, waar kan ik een honingboom (Sophora Japonica) kopen ? En de bijenboom (Tetradium Daniellii)? Ja, want ik wil in mijn tuin enkele bomen voor de bijen ’. Alleen jammer dat je die bomen zo moeilijk vindt. De hemelse geur van de Toscaanse Jasmijn trekt bijen en hommels van verre aan.


Zo geniet je zelf maar het wildleven in de tuin is er ook blij mee. De vuurdoorn is een stekelige struik die in het voorjaar een tweetal weken bloeit. In die weken is de struik bedekt met bijen en hommels, alsmede een enkele vroeger vlinder. Bijen gaat het uitsluitend om het voedsel maar voor bomen , die voor hun voortbestaan afhankelijk zijn van insecten, is een bezoek van een bij of hommel van essentieel belang. De boom lokt deze met de nectar diep in de bloemen.


De bijen en hommels komen hierop af en ‘en passant’ veegt hun lichaam langs de stuifmeelkorfjes. Door de verstedelijking krijgen de bijen het jaar na jaar lastiger om te overleven. Het valt bovendien al aardig op wanneer men kijkt in de natuur. En dit heeft zo zijn weerslag op de productie van onze voeding, de bijen staan immers in voor de bestuiving van de vele vruchtgewassen. Bijen zijn zeer belangrijk zonder bijen krijgen we geen vruchten aan een heel aantal bomen en planten.


Om een verschil te maken hebben de bijen volwassen bomen nodig met een grote kroon. Er zijn een aantal bomen en struiken die niet alleen goed zijn voor bijen , maar ook heel erg de moeite waard zijn vanwege hun bloei en vruchten.

Gelukkig kunnen we de bijen daarmee helpen. Als Ethiopië in twaalf uur 3miljoen bomen kan planten, kunnen wij ook wel wat meer doen. Bomen planten en bijen redden. Bestel bijenstruiken De bijen hebben het moeilijk.


Vooral het gebrek aan bloeiende planten speelt hen parten. Laten we er samen iets aan doen : bloeiende struiken en bomen planten. Veel effectiever en duurzamer dan bloembollen.


De massale sterfte onder de bijen wordt overigens niet alleen veroorzaakt een dodelijke parasiet. Ook het grootschalige gebruik van pesticiden blijkt buitengewoon schadelijk te zijn voor dit gestreepte en nuttige insectje. Bijen en vlinders zijn afhankelijk van nectar en stuifmeel dat ze vinden ze in bloemen.


Met name de bloemen van bloembollen zijn heel erg geschikt en leveren veel nectar. Het gezicht van de tuin wordt voor het grootste deel bepaald door de beplanting. Daarom is het belangrijk om goed na te denken welke bomen , struiken en planten u wilt aanplanten in de tuin. Kijk in onze webwinkel voor diverse vogelvriendelijke planten. In het kader van de kinderboekenweek aandacht voor drie kinderboeken die uit het Pools zijn vertaald.


De kinderboekenweek loopt tot oktober. In dit vorige maand verschenen kinderboek, van Piotr Socha en Wojciech Grajkowski, lees je alles over bomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts