woensdag 24 mei 2017

Pepers zaaien

Zoek naar aardbeien kweken op de nieuwe KensaQ. Bekijk ons assortiment Groentezaden Gratis verzenden vanaf € 150! Maak niet de fout om de meest spectaculaire pepers te zaaien.


Het kan super uitdagend zijn om een peper te kweken met 2. Scoville schaal (de heetste pepers hebben deze waarde).

Maar als je dan in augustus 1pepers oogst die werkelijk niet te eten zijn omdat ze gewoon te heet zijn, dan is dat zeer jammer. Ik zaai ook altijd van zaad uit (rode) pepers uit de supermarkt. En het duurt best wel lang eer ze rood worden, dus volgens mij moet je nog ff geduld hebben. Ik had vorig jaar ongeveer planten en minstens pepers per plant. De rijpe exemplaren spoel ik even schoon, droog ze en doe ze daarna in de diepvries.


Lees alles over het zaaien , snoeien, bemesten en oogsten van peperplanten aan de hand van een overzichtelijk stappenplan. De volgende soorten doen het in de volle grond in ons klimaat goed. Het fijne van pepers is dat ze niet gevoelig zijn voor ziekten.

Zaai ze dan van februari tot en met april in een verwarmde kas of binnen in de vensterbank. Van april tot en met juni kun je pepers ook zaaien in een tuinkas of met glas afgedekte bak. Je kunt pepers ook in de volle grond kweken. Maar omdat pepers bijzonder veel warmte nodig hebben is er nooit een garantie op een sterke ontwikkeling van de plant. Kieming van de zaden Chili zaden ontkiemen bij bodemtemperatuur van tot graden Celsius.


De ideale temperatuur is graden Celsius. Bestel nu biologische peper zaden. Hoe je pepers zaait , hangt af van het ras dat je kiest.


Een kas of een andere warme, lichte ruimte is eigenlijk wel een vereiste voor een enigszins succesvolle teelt. We raden het af - uitgaande van de Nederlandse context - om pepers direct in de vollegrond te zaaien. Wanneer je je paprika of chili peper plantjes binnen gaat houden, dan kan je de zaadjes het heel jaar door binnen zaaien. Het zaaien van paprika en chili peper plantjes is niet moeilijk, maar vergt wel wat geduld. In een nieuwe aflevering laat ik je zien hoe.


Zaai ze daarom vroeg in het jaar, in februari. Pepers zaaien of planten kopen. Gewone zaaigrond zoals die in winkel te krijgen is, is prima.

Gebruik een gesloten zaaikastje met verwarming, want onder de graden ontkiemen de pepers nauwelijks. Plant ze daarna in verse gron zoals eerder beschreven. We leggen je uit hoe je je eigen peper kunt kweken.


Voor de groenten van de capsicum familie kun al aardig wat voorbereidingen treffen. Een van de bekendste van deze familie is de Spaanse peper. Hier enkele leuke soorten! Pikante Hot Thai Culinary. Ben nog maar juist begonnen met een moestuin, daarom misschien deze (domme) vraag.


Bij je pepers (en paprika’s) per kan je ze ook direct zaaien met in een Ppotje in plaats van ze te zaaien en dan te verspenen? En dan de kleinste van de plantjes weg te knippen? Dan hoef ik ze daarna nog maar keer te verplanten. Zaaien Zaai de pepers vanaf half maart binnen voor op een warme vensterbank.


Vanaf begin juni kunnen de planten naar buiten toe. De zaden blijven tot jaar kiemkrachtig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts