dinsdag 6 december 2016

Amaryllisbol bewaren

Alle amaryllisbollen op beslist. Meerdere aanbieders en soorten. Het grootste online winkelcentrum. De Amaryllisbol heeft een rustperiode nodig van ongeveer weken.


De aarde houd je natuurlijk wel droog in deze rustperiode. Na de rustperiode haal je de Amaryllisbol uit de pot en verwijder je het oude blad en de oude aarde. Een amaryllis bloeit kleurrijk en groots, maar na de bloei blijft er alleen groen over. Uw amaryllisbol kan direct worden geplant.


Wanneer de bol later wordt geplant, dan deze bewaren tussen en 12°C om vroegtijdig uitlopen te voorkomen. Vóór het planten de bol bij voorkeur een halve dag met de wortels in water leggen om te ‘weken’ waardoor de bol makkelijker nieuwe wortels maakt. Als je geluk hebt (want het blijft altijd een gok natuurlijk), krijg je dan weer een nieuwe plant, die rond deze tijd van het jaar knoppen gaat vormen en rond de kerst moet kunnen bloeien. Soms doe je per ongeluk alles goed.


Kort daarna begon de ellende met m’n schouders. De uitgebloeide amaryllisbol verhuisde naar buiten in mei, met het idee die moet ik nog een keer weggooien. Dat gebeurde door de omstandigheden niet. Eenvoudiger dan bij een amaryllisbol in wax kan de verzorging niet zijn. Zoals ook op het etiket bij iedere amaryllis in wax staat, het zijn ‘No Water Flowers’.


Je hoeft bijna niets te doen. Onder in de gewaxte bol zit een ijzeren spiraal. In september haal je de bol naar binnen en laat de bol een maand drogen door deze op een koele, donkere plek tussen kranten te leggen.


Amaryllisbol bewaren

Vervolgens zet u de pot met de amaryllis bol op een warme plek, het liefst in de buurt van de kachel, zodat de wortels zich goed kunnen ontwikkelen. Houd de grond net als bij uw andere planten redelijk vochtig, niet te nat maar ook niet te droog. Je kunt de bol zo maximaal een half jaar bewaren.


Afhankelijk van de variëteit bloeit de amaryllisbol binnen tot weken. Als je de wax eraf haalt voordat je de bol oppot om voor de eerste keer in bloei te komen, dan kan dat inderdaad. Want dan vormt de Amaryllis wortels, bloeistengels en vervolgens bladeren. Uit die bladeren haalt de bol de energie om volgend jaar weer te kunnen bloeien.


Maar in dat geval kun je net zo goed een gewone Amaryllisbol kopen. De bol heeft voldoende voeding in de bol zelf om de plant te laten groeien en bloeien, je hoeft hem dus geen extra water te geven. Bij de Hippeastrum Waxz of H. Velvet kun je de bol niet zien omdat deze een laag wax of fluweelachtige stof heeft gekregen.


Basilicum is een van de gemakkelijkste kruiden om zelf te kweken: Knip de bovenste twee centimeter van je nog verse plantje en haal voorzichtig de blaadjes eraf, de. Vanaf eind augustus hoef je de amaryllisbol geen water meer te geven. De bladeren zullen nu afsterven. Amaryllis overhouden De amaryllis produceert, in vergelijking tot in de volle gron meer bloemen als ze in een bloempot staan.


Zo verspilt de bol namelijk geen energie bij het aanleggen van nieuwe wortels. Dat leest u hier: Zijn de laatste bloemen uitgebloei dan moet u de stelen verwijderen. Na maanden dient u het blad af te snijden en haalt u de bol uit de pot.


Ook na de Kerst zijn ze bij de lokale bloemist los verkrijgbaar als decoratie. Daarnaast is de amaryllisbol een echte winterbloeier, maar zet hem wel binnen, want de bloem verdraagt vorst niet goed. Als de amaryllis bloem uitgebloeid is, kun je de amaryllisbol bewaren en overhouden voor volgend jaar.


Ik heb er een na de bloei, maart vorig jaar, in mijn tunnelkas gezet. Regelmatig wat gemest etc. In november heb ik m uit de grond getrokken en met blad en al een. Leg de bollen eventueel voor gebruik eerst een nacht in een emmer water en leg de bloembollen daarna in een mooie schaal. De amaryllisbol heeft zoveel kracht in de bloembol zelf dat deze zonder water of aarde kan bloeien.


Spuit de bloembol af en toe een beetje nat met een plantenspuit zodat de vliesjes om de bol heen mooi blijven. Koeman Flowerbulbs geeft op deze pagina uitgebreide verzorgingstips om te zorgen dat u zo lang mogelijk plezier heeft van uw Amaryllisbollen. Een Hippeastrum wordt vaak Amaryllis genoemd bij een goede verzorging en het bewaren op de juiste manier kan men lang plezier hebben van een Amaryllisbol.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts