donderdag 18 augustus 2016

Rozen sterroetdauw

Verder is het nuttig om te weten dat de sporen van de schimmel overwinteren in de afgevallen rozebladeren op de grond. Op die manier kan de plant weer besmet raken waardoor er weer opnieuw sterroetdauw op de nieuwe bladeren optreedt. Rozen : meeldauw, sterroetdauw , rozenroest en andere ziektes Rozen staan er bij de meest mensen om bekend dat ze gemakkelijk allerlei ziekten en plagen kunnen krijgen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan meeldauw, sterroetdauw , roest of luizen.


Sterroetdauw is een veel voorkomende schimmelziekte bij onder andere rozen.

Het is te herkennen aan het ontstaan van bruinzwarte vlekken die zich verspreiden op de bladeren. Bij ernstige aantastingen kan de schimmel ook de stengel van de plant aantasten. De aangetaste bladeren vergelen en vallen uiteindelijk van de plant af. De oorzaak: sterroetdauw , een hardnekkige schimmel.


Toch maakt tuinvlogger Loes zich niet echt zorgen. Natuurlijk, die kale takken vindt ze geen gezicht, maar de oplossing… die heeft ze al. Deze gebruiksklare spray bestrijdt insecten zoals bladluizen en verschillende ziekten zoals roestziekte, witziekte, en sterroetdauw op rozen en sierplanten.

De werkzame stof wordt opgenomen in de plant via de bladeren en wordt doorheen de hele plant verdeeld dankzij de sapstroom. Ging met de aangetaste blaadjes naar de plantendokter in Lottum, helaas had hij die maandagmiddag ändere bezigheden“. Ondanks goede rozenmest, van de rozenkweker, water, blaadjes direct verwijderen, blaadjes vd grond peuteren, in weer en win komt het toch steeds terug.


Bruinzwarte, stervormige vlekken op de bladeren. Fijne schimmeldraden en zwarte sporenpuntjes zijn in de vlek te zien. Bladeren vergelen en vallen voortijdig af. Op de bovenkant van het rozenblad treffen we ronde grijszwarte vlekken aan met dikwijls een stervormig uitgesneden rand.


Schimmel op rozen bestrijden. BAYER Twist plus is een kant-en-klaar middel en bestaat uit twee verschillende actieve stoffen. De eerste actieve stof pakt de schimmels aan tot in de plant.


De tweede zorgt voor een beschermlaag op het blad. Twist plus spray rozen heeft een uitstekende werking tegen meeldauw, sterroetdauw , roest en bladvlekkenziekte. Als gevolg van meeldauw kan meestal halverwege de zomer ook sterroetdauw worden waargenomen. Voor iedere gelegenheid de mooiste rozen. Leuk om te krijgen én leuk om te geven.


De naam is afkomstig van het aantastingspatroon op het blad.

Vooral oude cultivars, zoals de stekelloze Zéphirine Drouin, zijn hier vatbaar voor. Er zijn ook resistente cultivars. DCM Tuinzeep is een concentraat voor het bestrijden van o. Honingdauw wordt veroorzaakt door blad-, wol- schild- en dopluizen, alsook door witte vlieg die dit uitscheiden op de bladeren van je rozen. Op dit plakkerig goedje ontwikkelen zich sterroetdauw schimmels.


Eerst zichtbaar op de bovenzijde, daarna ook op de onderzijde. Bij lichte aanraking vallen de bladeren af. Rozen worden al sinds duizenden jaren geteeld om hun schoonheid en geur, en in de oudheid gebeurde dat in China en Afrika, door de Grieken, Romeinen en Egyptenaren. In de Nederlanden is het kweken van rozen gedocumenteerd vanaf de tweede helft van de zestiende eeuw.


Kies met zorg de plekken uit waar je de rozen plant. De beste manier om sterroetdauw te voorkomen is door je planten op plekken te planten waar je rozen goed gedijen en waar sterroetdauw geen kans krijgt. Rozen hebben ongeveer 6-uur zonlicht per dag nodig.


De ochtendzon is het beste: de dauw van de nacht wordt er snel door verdampt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts